vakantie termessos


De oude site van Termessos inneemt in 30 km ten noordwesten van Antalya, dat was een belangrijke Lycische stad ook wel bekend als Termessus. Termessos was al beroemd in de tijd van Croesus voor haar waarzeggers. Door de hoge ligging van 1050 mt. op de bergen van de Taurus, het is een van de meest interessante oude steden naar het nabijgelegen Antalya te bezoeken. U moet zowel moed en een tijd voor een korte maar vermoeiende verticale wandeling om Termessos bezoeken.

Volgens de oude Griekse historicus, Strabo, de stad werd eigenlijk gebouwd door de Pisidians. Termessos werd omringd door Alexander de Grote in 333 vC, maar verliet hij de conqurence waarschijnlijk omdat hij dacht dat hij wouldnt in staat zijn om de stad als gevolg van de moeilijke geografische situatie te houden. Na Alexander, Termessos werd en bondgenoot van Rome. Romeinen verleend onafhankelijkheid te Termessos stad 71 v.Chr.

Het is niet eenvoudig om alle sporen van het oude Termessos vinden in de moderne stad na twee grote aardbevingen en de daaropvolgende wederopbouw. De grenzen van de Romeinse en hellenistische steden zijn zeker gemarkeerd door de verticale rotswand in het westen, het Romeinse graven aan de oostzijde van Termessos en de Lycische necropolis naar het zuiden. De ontdekking van de sarcofagen in de buurt van de rand van de moderne stad toont het verloop van de oude kustlijn.

Op de Castle Hill, die in de Middeleeuwen bewoond door de Ridders van Sint Jan en door de Genuese, de resten van gebouwen kan veel eerder worden gevonden. De overblijfselen van huizen aan de noordwestelijke kant van de heuvel, met een aantal bakken en watervoorziening kanalen blijkt dat er een unwalled Lycische nederzetting hier, hoewel in een latere periode de focus verplaatst naar de kustvlakte. Van het oude theater, dat werd gevestigd en beschreven door Charles Texier, een beroemde Franse reiziger voor de 1856 aardbeving, niets kan nu worden gezien, maar de omtrek van de Cavea auditorium.

Termessos ligt in een natuurpark. Tal van dieren en planten die in gevaar van uitsterven wonen hier beschermd door de wetten. Het park, met zijn wilde natuur en bijzondere flora, heeft een prachtig uitzicht.